Co je Activity Board a jak pománá přirozenému rozvoji dítěte

Co je Activity Board?

Activity Board  je interaktivní hračka navržená tak, aby poskytovala dětem různé stimulační aktivity na jednom místě. Tyto desky jsou obvykle vyrobeny z pevného materiálu, jako je dřevo nebo plast. Obsahují různé prvky, jako jsou zámky, zipy, tlačítka, světla, kolečka a další manipulativní objekty.

Jak to funguje?

Activity Board je navržen tak, aby děti motivoval k objevování a zkoumání. Každý prvek na desce nabízí jiný typ interakce, který podporuje různé dovednosti.

Například:

Zámky a západky: Učí děti jemnou motoriku a logické myšlení.
Tlačítka a světla: Stimulují smyslové vnímání a koordinaci oko-ruka.
Zipy a knoflíky: Pomáhají dětem rozvíjet zručnost a sebeobslužné dovednosti.
Zvukové prvky: Podporují sluchové vnímání a zvědavost.
Activity boardy jsou skvělé pro děti od batolat až po předškoláky, protože poskytují mnoho hodin zábavy a zároveň podporují učení a rozvoj.

Jaké schopnosti Activity Board rozvíjí u dětí?

  1. Jemná motorika
    Activity Boardy jsou ideální pro rozvoj jemné motoriky, což je schopnost provádět malé a přesné pohyby rukou a prstů. Manipulace s malými objekty, jako jsou knoflíky, zipy a šňůrky, pomáhá dětem zlepšovat koordinaci a sílu v rukou.
  2. Kognitivní schopnosti
    Každý prvek na Activity Board vyžaduje, aby dítě přemýšlelo a řešilo problémy. Například otevření zámku nebo západky vyžaduje logické myšlení a plánování. Tímto způsobem Activity boardy podporují rozvoj kognitivních schopností, jako je paměť, koncentrace a řešení problémů.
  3. Smyslové vnímání
    Activity boardy často obsahují různé textury, barvy a zvuky, které stimulují smyslové vnímání dětí. Tento smyslový stimul je důležitý pro celkový rozvoj a pomáhá dětem lépe porozumět světu kolem sebe.
  4. Sebeobslužné dovednosti
    Mnoho prvků na activity board, jako jsou zipy, knoflíky a šňůrky, napodobuje skutečné předměty, které děti používají v každodenním životě. Tím, že se učí manipulovat s těmito prvky, děti získávají důležité sebeobslužné dovednosti, které jim pomáhají být nezávislejšími.
  5. Kreativita a představivost
    Activity boardy mohou také podněcovat kreativitu a představivost. Děti mohou vymýšlet různé způsoby, jak používat prvky na desce, a tím rozvíjet svou tvořivost a fantazii.
  6. Sociální interakce
    Používání activity board může být také skvělou příležitostí pro sociální interakci. Děti mohou spolupracovat, sdílet nápady a učit se jeden od druhého, což podporuje rozvoj sociálních dovedností.

Jak využít Activity Board?

Tematické hry
Activity board přizpůsobit různým tématům, jako jsou například bydlení, dílna nebo třeba život na farmě. Vytvořte příběhy, ve kterých děti mohou používat prvky na desce k řešení problémů nebo plnění úkolů v rámci daného tématu. Například na desce s medvídkem mohou děti "krmit" zvířátka tím, že nejdříve otevřou zámky od ohrady a pak přivolají zvířátko zvonečkem.

Interaktivní příběhy
Vytvořte příběhy, které zahrnují použití Activity Board. Můžete například vyprávět příběh o malém objeviteli, který potřebuje otevřít různé zámky a překonat překážky na své cestě. Děti mohou být aktivními účastníky příběhu tím, že manipulují s prvky na desce podle instrukcí ve vyprávění.

Vzdělávací aktivity
Activity Board může být skvělým nástrojem pro výuku základních dovedností, jako je počítání, abeceda nebo rozpoznávání tvarů a barev. Můžete také vytvořit jednoduché matematické úkoly, které děti musí vyřešit pomocí prvků na desce.

Senzorická hra
Přidejte na Activity Board různé senzorické prvky, jako jsou materiály s různou texturou, zrcátka, světla a zvukové moduly. Děti mohou prozkoumávat tyto prvky a učit se o různých smyslových vjemech. Tato aktivita je zvláště přínosná pro děti s potřebou smyslové integrace.

Řešení problémů a logické hry
Vytvořte na activity board různé logické hry a úkoly, které děti musí vyřešit. Například můžete umístit různé typy zámků, které děti musí otevřít ve správném pořadí, nebo vytvořit bludiště, které musí projít pomocí pohyblivých prvků. Tato aktivita pomáhá rozvíjet jejich logické myšlení a schopnost řešit problémy.

Vzdělávací aktivity s Activity Board
Učení barev a tvarů
Na activity board jsou různé barevné a tvarové prvky, které děti mohou identifikovat a třídit. Například barevné knoflíky, tvary na suchý zip nebo magnetické dílky. Povzbuzujte děti, aby pojmenovávaly barvy a tvary a přiřazovaly je k odpovídajícím prvkům na desce.

Čtení a psaní
Přidejte na activity board písmena abecedy, která mohou být v podobě magnetů, nálepek nebo vyřezávaných dřevěných dílků. Děti mohou skládat jednoduchá slova nebo cvičit psaní písmen na tabulce připojené k desce. Tato aktivita podporuje rozvoj čtenářských dovedností.

Počítání a matematika
Na desku můžete přidat čísla a matematické symboly. Děti mohou počítat různé prvky na desce, řešit jednoduché matematické úkoly nebo se učit čísla prostřednictvím her, jako je například třídění počtu dílků do správných přihrádek.

Poznávání hodin a času
Učte děti rozpoznávat hodiny a minuty a porozumět základním pojmům o čase. Tato aktivita může být zábavná a vzdělávací zároveň, protože děti si mohou nastavit různé časy a učit se, jak určité činnosti souvisejí s konkrétními časy během dne.

Rozvoj jazykových dovedností
Použijte Activity Board k rozvoji jazykových dovedností tím, že na ni umístíte obrázky a slova, které děti mohou spojovat. Například obrázky zvířat a jejich názvy nebo obrázky předmětů a jejich popisy. Povzbuzujte děti, aby popisovaly, co vidí, a vytvářely jednoduché věty.

Koordinace oko-ruka
Activity Board může obsahovat prvky, které vyžadují přesné pohyby rukou a očí, jako jsou šňůrky, které je třeba protáhnout skrz dírky, nebo malé kuličky, které je třeba posouvat po dráze. Tyto aktivity pomáhají dětem rozvíjet koordinaci oko-ruka, což je důležité pro mnoho každodenních činností.

Znalosti o světě kolem nás
Na activity board můžete přidat prvky, které představují různé aspekty světa kolem nás, jako jsou mapy, dopravní značky, obrázky přírody nebo kulturní symboly. Tyto prvky mohou být základem pro diskusi o různých tématech a pomáhají dětem rozšiřovat jejich znalosti o světě.

Podívejte se na naši nabídku Activity Board a vzdělávejte své děti😊

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz